Diesel-uitlaatgassen zijn voortaan officieel kankerverwekkend. Het International Agency for Research on Cancer (IARC), een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft ze in dezelfde categorie gerangschikt als asbest en alcoholische dranken, zo meldt ze in een persbericht.

Tot nu toe werd dieselrook gekwalificeerd als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, groep 2A in IARC-jargon. Na een week vergaderen heeft de verantwoordelijke IARC-werkgroep nu besloten dat ‘waarschijnlijk’ te schrappen en de rook op te waarderen naar groep 1.

Voor uitlaatgassen van benzinemotoren werd de classificatie 2B (‘mogelijk kankerverwekkend’) gehandhaafd. Zie de IARC-website; woensdagochtend was de lijst overigens nog niet bijgewerkt.

De beslissing steunt vooral op epidemiologisch onderzoek onder mensen die beroepshalve aan grote hoeveelheden dieselrook worden blootgesteld, zoals mijnwerkers, truckchauffeurs en machinisten op dieseltreinen. Daaruit kwam dat deze risicogroepen 40 procent meer kans lopen op longkanker dan de gemiddelde werknemer. Wie dan nog gelooft dat een minder ernstige blootstelling echt helemaal geen kwaad kan, is iets te naief voor deze wereld.

Of de kans op blaaskanker eveneens toeneemt is nog net niet helemaal keihard bewezen, maar het scheelt niet veel.

Medici tekenen er bij aan dat de schade door tabaksrook waarschijnlijk nog altijd vele malen groter is.

bron: IARC, BBC News

Onderwerpen