Gen laat aaltjes op dieet langer leven

Het gen PHA-4 zorgt ervoor dat aaltjes langer leven als ze minder eten. Dat staat in een Nature-publicatie van onderzoekers van het Salkinstituut in Californië. In de toekomst hopen wetenschappers met deze vondst medicijnen te ontwikkelen die via dit gen een streng dieet simuleren. Terwijl de patiënt rustig kan blijven eten natuurlijk.

Dat een streng dieet zorgt voor een langer leven was al bekend, maar het moleculair mechanisme hierachter was niet helder. Het PHA-4 gen is de eerste genetische aanwijzing die is gevonden.

Het gen is ontdekt in de darm van het aaltje Caenorhabditis elegans en komt tot overexpressie als de beestjes weinig te eten krijgen. Toen de onderzoekers het gen kunstmatig tot overexpressie brachten, zagen zij dat deze beestjes langer leefden bij een gematigd dieet. Door diverse knock-outs verzekerden de onderzoekers dat het PHA-4-gen specifiek via de gevoeligheid voor voeding zijn levensverlengde effect had.

De vraag is nu in hoeverre mensen een gen hebben dat overeenkomt met PHA-4. De FOX-genen zijn volgens onderzoeker Andrew Dillin mogelijke kandidaten. “Deze genen reguleren de productie van het hormoon glucagon, dat de bloedsuikerspiegel verhoogt.”


Volgens prof. Richard Miller van het Amerikaanse Institute for Gerontology is een wonderpil op basis van deze genen echter nog ver weg. “In zoogdieren is de opslag van voedingsstoffen veel complexer geregeld dan bij wormen.”

Bron: BBC News

Onderwerpen