Er bestaat een duidelijk verband tussen de hormoonhuishoudig van pubers en de hoeveelheid vervuilende stoffen in hun bloed. Dat meldt vandaag de Universiteit Gent.
Het zou kunnen betekenen dat de oudere generaties het gedrag van ‘de jeugd van tegenwoordig’ aantoonbaar zelf op hun geweten hebben.
Het persbericht stoelt op een publicatie van prof. Nicolas van Larebeke (UGent) en een groot aantal andere Vlaamse wetenschappers, die online is gezet door het Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. Dat was overigens al zeven weken geleden, maar tot nu toe schijnt niemand het te hebben opgemerkt.
Voor het onderzoek zijn bloed en urine getest van 887 Vlaamse jongens, van 14 en 15 jaar. Daar kwam uit dat een hogere concentratie pcb’s, het pesticide hexachloorbenzeen of DDE (een metaboliet van DDT) leidt tot een verhoogd gehalte aan testosteron en estradiol. Een verhoogd cadmiumgehalte in de urine leidt juist tot een lagere testosteronspiegel.
Opvallend is daarbij dat de invloed van een concentratieverhoging groter wordt naarmate de startconcentraties lager zijn. Vooral in weinig vervuilde gebieden zou een beetje extra vervuiling dus al genoeg moeten zijn om de hormonen flink op hol te brengen.
“Aangezien hormonale concentraties in het menselijke lichaam belangrijk zijn voor nagenoeg alle biologische processen, wijzen deze waarnemingen er op dat niets van wat in ons lichaam gebeurt ontsnapt aan de invloed van vervuilende stoffen in onze omgeving”, zo besluit het persbericht.
bron: UGent
Nog geen opmerkingen