Bloedingstoppende peptidenvloeistof zorgt mogelijk voor toename efficiëntie van chirurgische ingrepen

Met een nieuwe vloeistof bestaande uit eiwitfragmenten, kan bloeden binnen 15 seconden, in elk geval bij knaagdieren, worden gestelpt. Het materiaal kan in een natte omgeving gebruikt worden en het zorgde niet voor een immuunreactie in de behandelde dieren. Het onderzoek naar het materiaal wordt beschreven door Rutledge Ellis-Behnke en wetenschappers van het MIT en de Hong Kong University in de oktober interneteditie van Nanomedicine.

In het onderzoek werd de doorzichtige vloeistof op open wonden in verschillende weefsels in hamsters en ratten aangebracht. De korte peptiden werden o.a. aangebracht op hersen-, lever-, huid-, ruggegraats- en darmweefsel. ‘In bijna alle gevallen waren we in staat om het bloeden meteen te stoppen’, aldus Ellis-Behnke.

De peptiden vormen uit zichzelf een beschermende gel, op het moment dat ze op een open wond worden aangebracht. Zelfs na het verwijderen van overmatig gelmateriaal, blijven de wonden gesloten. Na het genezen van de verwonding, worden de peptiden in de niet-toxische gel afgebroken tot aminozuren die door de omringende cellen kunnen worden opgenomen.

Het exacte werkingmechanisme van de oplossing is nog niet bekend. De wetenschappers denken dat de peptiden een interactie aangaan met de extracellulaire matrix om de cellen heen. Ze zijn ervan overtuigd dat het materiaal niet via bloedklontering werkt. De groep kon namelijk geen bloedplaatjes, duidelijke aanwijzingen voor bloedklontering, vinden. Bloedklontering begint normaal na minimaal 90 seconden te werken.

Momenteel besteedt men rond de 50% van chirurgische tijd aan het controleren van bloeding. Huidige technieken die gebuikt worden om dit te doen zijn klemmen, druk, dichtbranden (cauterisatie), vernauwen van bloedvaten en sponzen.

bron: Persbericht MIT

Onderwerpen