Oeroude blingbling geeft aanwijzing over leven op aarde
Duitse en Australische wetenschappers van de technische Curtin Universiteit menen de oudste diamant op aarde te hebben ontdekt, een microdiamant van 4,3 miljard jaar.
Als zij gelijk hebben, zou de aardkorst erboven 100 tot 150 kilometer dik zijn geweest, aangezien er hoge druk nodig is om de diamanten te laten ontstaan. En zo’n dikke aardkost zou dan weer wijzen op een redelijk koele aarde, waarop zelfs al leven mogelijk was.
Collega Ian Williams van de Universiteit van Canberra is echter niet overtuigd van de leeftijd van de steen. Williams denk dat de koolstof uit de diamanten eerst in de vorm van grafiet in de bodem heeft gezeten, waarna het pas later door een dikke aardkorst is samengeperst tot diamant.
“Stikstofanalyse is de beste methode om de leeftijd te bekijken”, zegt hij. “Als de stikstof in aparte atomen aanwezig is, dan zijn ze in korte tijd snel samengeperst en zijn dus waarschijnlijk jong. Als de stikstof gegroepeerd aanwezig is, dan heeft de vorming van de diamant lang geduurd en zijn ze waarschijnlijk zeer oud.”
De onderzoekers zijn nog van plan deze stikstofanalyse te doen. Zij hebben de steen nu gedateerd door de spectroscopische data te vergelijken met eerder gevonden diamanten en door isotopenonderzoek, zo melden ze in Nature.
Het steentje werd gevonden in zirkoon uit Jack Hills, in het westen van Australië. Een ring ermee versieren kun je overigens niet: het diamantje is slechts 70 micrometer groot.
Bron: News@ Nature.com
Nog geen opmerkingen