Een holte in het RodA-eiwit vormt een zwakke plek in de bacteriële celwand, meldt Nature. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het een goed doel is voor nieuwe antibiotica.
RodA, een eiwit dat suikers en aminozuren polymeriseert tot de bacteriële peptidoglycaancelwand, werd twee jaar geleden voor het eerst in verband gebracht met de celwandsynthese door de groep van Andrew Kruse van de Harvard Medical School.
Nu hebben Kruse en collega’s de structuur van RodA bepaald met röntgenkristallografie. Daarbij ontdekten ze een merkwaardige holte. Met ‘site-directed mutagenesis’ hebben ze hier wijzigingen in aangebracht. Ze ontdekten met ‘circular dichroism spectroscopy’ dat het gemuteerde eiwit wel correct gevouwen werd, maar dat de polymeriserende werking verloren was gegaan. Deze holte blijkt om de een of andere reden belangrijk voor de celwandsynthese.
Als een molecuul in de holte bindt, verliest het eiwit óók zijn functie. Door verminderde celwandsynthese wordt de bacterie ronder en gaat zij dood. De holte in RodA is goed geconserveerd en komt voor in zowel grampositieve als gramnegatieve bacteriën. Een antibioticum met dit doelwit zou breed toepasbaar zijn.
Bron: Nature
Nog geen opmerkingen