Gistcellen kunnen wel iets beters maken dan bio-ethanol

Amyris Biotechnology in Emeryville, Californië, denkt micro-organismen dusdanig te kunnen modificeren dat ze biomassa omzetten in een ideale brandstof voor auto’s en vliegtuigen. En dat hoeft nadrukkelijk géén ethanol of veresterd koolzaad te zijn.
De onderzoekers wijzen er op dat ethanol verre van ideaal is als brandstof. De energie-inhoud per liter is maar 70% van die van benzine, de vluchtigheid is te hoog en de stof lost te goed op in water.

“Dus hebben we de Merck Index bekeken en gezegd: als je een willekeurig molecuul zou kunnen gebruiken als brandstof, wat zou je dan uitkiezen?”, aldus Jack Newman, mede-oprichter van Amyris.

Inmiddels heeft Amyris verschillende organische stoffen getest die in alle aspecten vrijwel perfecte vervangers zijn voor benzine, diesel of vliegtuigbrandstof. Welke het precies zijn is nog geheim, ongetwijfeld omdat de octrooiaanvrage nog loopt. Maar Amyris is oorspronkelijk opgezet rond industriële toepassingen van terpenoïden, die door planten worden aangemaakt. Het lijkt logisch dat je de brandstof in die hoek moet zoeken.

De volgende stap is nu om het metabolisme van micro-organismen dusdanig aan te passen dat ze de gewenste verbinding gaan aanmaken in nuttige hoeveelheden. Dat dat kan, liet een eerder project van Amyris al zien. Toen werd een gist dusdanig gemodificeerd dat hij het malariamedicijn artemisinine in grote hoeveelheden ging aanmaken.

bron: MIT Technology Review

Onderwerpen