Voorwerpen uit huizen waar veel wordt of is gerookt bevatten stoffen die DNA kunnen beschadigen. Vooral jonge kinderen die dingen in hun mond steken lopen gevaar, waarschuwde Berkeley Lab-onderzoeker Bo Hang tijdens een congres van de American Chemical Society in Dallas.
Volgens hem is dit het beste argument tot nu toe om roken binnenshuis te verbieden.
Het gevaar zit volgens hem in 1-(N-methyl-N-nitrosamino)-1-(3-pyridinyl)-4-butanal, afgekort NNA. Dit is een van de nitrosamiden die ontstaan wanneer nicotine uit tabaksrook reageert met waterstofnitriet uit de lucht. Volgens Hang zit NNA nadrukkelijk niet in ‘verse’ rook.
Van andere nitrosamiden was al bekend dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Maar Hangs proefjes in vitro laten voor het eerst zien dat NNA zich aan DNA kan hechten, en dat het in heel lage concentraties al tot breuken in DNA-strengen kan leiden.
Of het in vivo echt de kans op kanker serieus verhoogt, is op basis van deze reageerbuisproefjes met geen mogelijkheid te zeggen. Maar Hang pleit er voor om voor de zekerheid toch maar het tapijt, het behang en het resterende meubilair te vervangen als je een huis betrekt waar een roker heeft gewoond. Is natuurlijk ook wel zo fris.
Bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen