In Denemarken zijn fluorescente kleurstoffen bedacht die veel langer nagloeien dan de gebruikelijke fluoroforen. Zo kun je microscoopopnames van levend weefsel maken met minder achtergrondruis. Wie het uit wil proberen kan een gratis monster bestellen, meldt de universiteit van Kopenhagen in een persbericht.
Het idee is dan dat die ruis wordt veroorzaakt doordat weefsel zelf ook een beetje fluoresceert. Na een lichtpuls blijft het zo’n 10 nanoseconden nagloeien. De huidige fluorescente kleurstoffen doven ongeveer even snel uit, zodat je niet eventjes kunt wachten met het maken van je microscoopopname.
Met de ‘aza-oxa-triangulenium’-kleurstoffen van Thomas Just Sørensen en Bo Wegge Laursen kan dat wel. Die gloeien namelijk 20 nanoseconden na, of zelfs nog langer. Je kunt dus fotograferen wanneer de achtergrondruis is uitgedoofd, en je zou zelfs voorzichtig kunnen gaan denken over het maken van hele korte filmpjes.
Bovendien claimen de bedenkers dat het inkleuren met hun nieuwe stoffen veel gemakkelijker gaat, en dat ze een stuk goedkoper zijn.
De afgelopen maanden hebben de Denen een reeks publicaties over hun kleurstoffen laten verschijnen (zie hier, hier, hier en hier). Stuk voor stuk suggereren ze dat de kleurstoffen inderdaad functioneren zoals gepland, en compatibel zijn met levende cellen.
Het aanbod van een gratis monster zou biologen en medici over de streep moeten trekken, die het anders niet aandurven om iets radicaal nieuws uit te proberen.
bron: universiteit van Kopenhagen
Nog geen opmerkingen