Hoe lang blijft algenbiodiesel nog een hype? Elders in deze C2W leest u dat er haast geen deskundige meer is te vinden die nog gelooft dat je algen anno 2009 alleen vanwege de brandstof moet kweken. Bij de huidige stand der techniek zijn ze waardevol als leveranciers van voedingssupplementen en cosmetica-ingrediënten die hun gewicht in goud waard zijn. Ga je op grotere schaal kweken, dan zit de winst in voedingseiwitten, in grondstoffen voor de chemische industrie, en in de CO2 die je wegwerkt. De opbrengst van de biodieselcomponent is niet meer dan een leuk extraatje. En het kan nog heel lang duren voordat fossiele brandstof zó duur wordt dat daar verandering in komt.
Maar leg dat maar eens uit. De afgelopen paar jaar is het groene goud eigenlijk alleen maar aangeprezen als energiealternatief. Door bedrijven die er zichzelf een duurzaam tintje mee wilden geven, door leveranciers van bioreactoren, en last but not least door onderzoekers die met dit argument de meeste kans op overheidssubsidie dachten te maken. Met als gevolg dat Jan Modaal niet beter meer weet dan dat algen wonderplantjes zijn die zorgen dat hij binnenkort duurzaam naar de zon kan vliegen.
De media zien geen reden om hem uit de droom te helpen. Een deskundige verzucht dat hij onlangs werd geïnterviewd door een journalist van een landelijk dagblad, die erop stond dat het verhaal over energie zou gaan. Anders werd het voor zijn lezers ‘te ingewikkeld’.
Uiteraard komt de meute er vanzelf een keer achter dat die biodiesel de verkeerde insteek is. En de kans is helaas levensgroot dat er dan helemaal geen cent meer in algen wordt gestoken, ook niet in toepassingen die wél zinvol zijn. Omdat iedereen weer blind achter de volgende hype aanholt.
Eeuwig zonde.
Bron: C2W Life Sciences 2, 7 februari 2009
Nog geen opmerkingen