Een nepgeneesmiddel werkt soms ook als patiënten wéten dat het placebo is en geen enkele reden hebben om te geloven dat het een echt medicijn is. Dat melden onderzoekers van Harvard Medical School’s Osher Research Center en Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) in PLoS ONE.

Hoofdonderzoekers Ted Kaptchuk en Anthony Lembo merken wel op dat dit maar een kleine studie is, en er een grotere studie moet komen om deze nieuwe bevindingen te kunnen bevestigen. Desalniettemin is dit een verrassende uitkomst. Anthony Lembo: “Ik had niet gedacht dat dit zou werken. Niet te geloven!”

 

Voor de studie, plaatsten ze 80 patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) in twee groepen. De ene groep werd niet behandeld, de andere moest tweemaal daags placebopillen innemen. Het was voor de patiënten in de placebogroep duidelijk dat het om een placebopil ging die geen werkzame bestanddelen bevatte. Het stond namelijk gewoon op het etiket.

 

“We vertelde ze dat ze niet eens in het placebo-effect hoefden te geloven en gewoon die pillen moesten slikken”, aldus Kaptchuk.

 

Na drie weken moesten de patiënten aangeven hoe ze zich voelden. Het resultaat: 59 procent van de patiënten uit de met placebo behandelde groep meldden dat hun PDS-symptomen waren verminderd. In de niet-placebogroep was dit bijna de helft minder, namelijk 35 procent. Het effect van de placebopillen op het lichamelijk welzijn van de patiënten was zelfs te vergelijken met het effect van echte PDS-medicatie.

 

Placebo’s worden vaak gebruikt in klinische testen als controle bij het testen van nieuwe medicatie. Hoewel een placebomiddel geen werkzame bestanddelen bevat, heeft het in de praktijk wel een positieve, heilzame werking in patiënten. Men schrijft dit toe aan het positief psychisch effect dat optreedt door het vertrouwen in de heilzame werking van het middel. Maar deze studie suggereert dat je helemaal niet in de geneeskrachtige werking van het middel hoeft te geloven voor een positief effect.

 

Men schat dat ongeveer 50 procent van de Amerikaanse dokters hun patiënten wel eens een placebomiddel voorschrijft. Dit wordt soms als onethisch gezien omdat ze patiënten, die denken dat ze een echt middel krijgen, hiermee eigenlijk belazeren. Maar uitgaande van het resultaat van dit onderzoek kunnen dokters een placebopil voorschrijven en eerlijk blijven tegen de patiënt.

 

bron: PLoS

Onderwerpen