Poreuze platina-nanobolletjes groeien tussen twee lipidelagen

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om relatief grote, holle nanobolletjes van platina te kweken. Ze gebruiken een liposoom als mal, zo melden ze op de ‘early view’-website van Angewandte Chemie.

De gebruikte liposomen zijn dubbelwandige vetbolletjes. Tussen de beide lipidelagen zit een Sn(IV)-octaethylporfyrine (afgekort SnOEP), een hydrofobe stof die een katalytische werking vertoont onder invloed van licht. Ook zit er een elektronendonor bij, bijvoorbeeld ascorbinezuur.

De liposomen worden in een oplossing van een platinazout geplaatst en belicht. De fotokatalysator draagt dan elektronen over aan de platina-ionen. Die veranderen daardoor in ongeladen atomen, die aan elkaar klonteren. Zijn de klontjes groot genoeg, dan gaan ze zelf als katalysator werken en zorgen dat er meer ongeladen platina-atomen ontstaan. Die hechten zich aan de klontjes en waaieren uit tot vertakte structuren (dendrieten) die als ‘nanovelletjes’ tussen de beide lipidelagen zitten. De reacie gaat in principe door totdat alle platina is opgebruikt.

Als je begint met voldoende SnOEP-moleculen, dan groeien de nanovelletjes tegen elkaar aan en vormen samen een poreus doch stevig bolletje, met dezelfde diameter als het liposoom. De grootste tot nu toe hebben een diameter van 200 nm. Met eerdere productiemethoden kon je alleen veel kleinere bolletjes maken.

De onderzoekers hopen de nanobolletjes onder meer in te zetten als katalysator. Voordeel zou zijn dat je een groot oppervlak creëert met weinig platina.

bron: Wiley Interscience

Onderwerpen