In Nederland zijn er dit jaar 330 studenten begonnen met een studie (technische) scheikunde. Hoe beviel de eerste week?
Anneke Haasnoot, Stephan Leemhuis en Peter de Lange zijn kersverse eerstejaars studenten in Utrecht. Net een leuke introductieweek achter de kiezen en nu achter de boeken. “Het bevalt prima, de faciliteiten zijn goed georganiseerd en de stof is te behappen” is de gedeelde mening. De jongens hebben hun nieuwe laptop al in gebruik maar Anneke moet er nog een uitzoeken. Zij twijfelde in eerste instantie tussen scheikunde in Utrecht of in Nijmegen. Voor haar gevoel lag in Nijmegen meer de nadruk op de wiskundige en fysische kant van de chemie dan in Utrecht, dus koos ze voor de laatste. Bovendien komt ze uit de regio Nijmegen, dus had ze weinig kans op een kamer: geen urgentiegeval namelijk.
Peter was vooral erg gecharmeerd van de open dag in Utrecht. Het sprak hem aan dat er serieuze proeven met ‘gevaarlijke’ chemicaliën werden gedaan die het niveau van de middelbare school duidelijk ontstegen. Verder wilde hij ook graag een studie met een normale naam, dus geen fancy Engelstalige omschrijvingen van meer dan drie lettergrepen.
Er wordt niet alleen gestudeerd, ze zijn toevallig ook alledrie lid van een gezelligheidsvereniging én van studievereniging Proton. Stephan en Anneke zijn lid van Biton en Peter van Unitas. Stephan is als enige lid van de KNCV, maar nadat duidelijk is geworden dat het eerste jaar het lidmaatschap gratis is, is er ook -interesse van de anderen.
Het aantal eerstejaars scheikunde in Utrecht is gestegen met ongeveer 75 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat zou volgens Stephan, Anneke en Peter kunnen liggen aan het feit dat bijvoorbeeld de ICT tegenwoordig een slechter imago heeft. Scholieren kiezen dan misschien toch weer voor de meer klassieke bètavakken. Daarentegen denkt Peter dat de veelgehoorde ‘tekorten aan chemici’ wel eens zwaar overdreven zouden kunnen zijn. Het weerhoudt hem er in ieder geval niet van om scheikunde te gaan studeren.
Marije Huis in ‘t Veld, zesdejaars scheikunde en regelmatig betrokken bij voorlichtingsactiviteiten van de faculteit scheikunde denkt dat een van de redenen achter de stijging ligt bij de voorlichting die de laatste tijd beter wordt aangepakt. “Alleen folders uitdelen heeft geen zin, een paar spectaculaire experimenten doen het veel beter.” Dit wordt ook bevestigd door Janneke Doornebal die als medewerker communicatie werkt bij de faculteit Scheikunde in Utrecht. Zij wijst er echter op dat het nog te vroeg is om te spreken van een trend. Ze erkent wel dat er een steeds duidelijker accent op de studievoorlichting ligt, ook op landelijk niveau.
Nog geen opmerkingen