Ultrageluid perforeert celmembranen om medicijnen door te laten

Met ultrageluid kun je gaten slaan in de buitenste membranen van levende cellen, zodat geneesmiddelen en andere moleculen naar binnen kunnen dringen. Dat schrijven onderzoekers van GeorgiaTech en Emory University (VS) in het tijdschrift Ultrasound in Medicine and Biology.

Het zou kunnen betekenen dat je gen- of chemotherapie straks gerichter kunt afleveren, door selectief de zieke delen van et lichaam met ultrageluid te behandelen.

De onderzoekers hebben vijf verschillende microscooptechnieken gebruikt om aan te tonen dat het gaat om een cavitatieverschijnsel. Door het ultrageluid ontsaan gasbellen, die vervolgens weer in elkaar klappen. De schokgolf is krachtig genoeg om een celmembraan te perforeren. Het gat is soms groot genoeg om een molecuul van 50 nm door te laten.

Uit de proeven blijkt dat de membranen meestal maar een paar minuten nodig hebben om zichzelf te repareren.

Het zal nog even duren eer de methode praktisch toepasbaar is. De onderzoekers hebben het alleen geprobeerd met prostaattumorcellen die in een vloeibaar medium waren gesuspendeerd. Daarbij bleek slechts eenderde van de cellen daadwerkelijk te worden geperforeerd. Bovendien staat nog niet vast dat er echt geen langetermijnschade aan gezond weefsel wordt aangericht.

bron: GeorgiaTech

Onderwerpen