Manager van een laboratorium, lid van de medische staf en aanspreekpunt voor velen. Klinisch chemicus Christian Schoenmakers heeft het druk.

Alleen over tijdgebrek kan klinisch chemicus Christian Schoenmakers (40) klagen. “Mijn werk vormt de ideale mix van geneeskunde, veel techniek, automatisering en het werken met mensen.” Na zijn studie chemie en promotie begon Christian met de vierjarige opleiding tot klinisch chemicus. Inmiddels werkt Christian al zeven jaar bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

 

Communicatie

Als klinisch chemicus werkt Christian niet alleen als manager van het algemeen klinisch laboratorium, ook zit hij in de medische staf en neemt hij deel aan de Intensive Care (IC) besprekingen. “Bij zo’n bespreking levert elke specialist zijn expertise. Ik maak de implicaties van de getallen duidelijk. Wat betekent een bepaalde elektrolytconcentratie? In welke mate wijzen de resultaten op een infectie? Hiervoor moet je communicatief vaardig zijn. Ook in het lab is dit essentieel. Andere mensen doen analyses en ik moet het proces coachen en draaiende houden.”

Daarnaast vormt Christian het aanspreekpunt voor medewerkers. “Mijn collega en ik zijn afwisselend 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Het aantal nachte­ lijke telefoontjes valt gelukkig mee. Collega’s bellen voor technische problemen, maar ook voor vak­ inhoude­ lijke vragen. Als een patiënt een transfusie nodig heeft, moet daar compatibel bloed voor worden gevonden. Dat is soms een gigantische puzzel en als je het fout doet, komt de patiënt wellicht te overlijden. Wij geven het uiteindelijke fiat. Als een IC-patiënt na een lange strijd naar een andere afdeling overgeplaatst kan worden, geeft mij dat de grootst mogelijke voldoening, al is het genezingsproces nog lang niet voltooid.”

 

Private zorg

Christian en zijn collega hebben in september 2004 de Stichting ServiceLabs opgericht. In dit commerciële laboratorium kunnen mensen op eigen initiatief hun bloed of urine laten onderzoeken, dus zonder tussenkomst van een arts. “De zorg verandert. De burger moet veel zelfstandiger zijn, maar heeft tegelijkertijd weinig gereedschap om dit in te vullen. Er bestaan veel zelftests maar de uitkomsten zijn vaak moeilijk te begrijpen. Wij leveren hier de expertise voor. Daarnaast hebben we uitgebreide controles, waarbij we kijken naar de onderlinge samenhang van de verschillende resultaten van één patiënt en eerder gedane metingen.”

Christian is uitermate tevreden met zijn baan. Toch speelt de veelheid aan onderwerpen hem wel eens parten. “Je hebt vaak onderbrekingen, veel mensen bellen je met ad-hocproblemen. Ik kan een huisarts die tegenover zijn patiënt zit niet zeggen dat hij later moet terugbellen. Daarom is het soms lastig om lang en diep over één ding na te denken. Af en toe heb ik de neiging om mijn pieper in een emmer water te gooien. Maar verder kan ik dit werk nog lang volhouden. Ik heb een fantastische werkomgeving en dat is heel belangrijk.”

 

 

***Kader***

 

Welke historische chemicus zou je willen spreken?

“De wetenschappers die aan de basis stonden van de kwantummechanica, Bohr en zijn clubje.”

 

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Dan zou ik in de automatisering werken. Voor een proces dat eerst niet werkt een oplossing vinden. Dat vind ik fascinerend.”

 

Wat wou je vroeger worden?

“Tot mijn 14e wilde ik straaljagerpiloot worden, maar toen kreeg ik een bril en hield het op.”

Onderwerpen