Wetenschappers hebben een eiwit gemaakt van kunstmatige aminozuren.

Met alternatieve aminozuren hebben onderzoekers van Yale acht kleine peptides gemaakt. Dat publiceerden zij onlangs in Journal of the American Chemical Society. De peptides bestaan uit kunstmatig gemaakte bèta-aminozuren, waarbij de aminogroep niet aan hetzelfde koolstofatoom als de zuurgroep zit, maar één koolstofatoom verderop.

De onderzoekers hebben hun aminozuurvolgorde zó gekozen, dat de peptides een kluwen van helices vormen, met een hydrofobe kern aan de binnenkant en hydrofiele residuen aan de buitenkant. Deze structuur komt bij normale eiwitten nauwelijks voor.

Toch is het nieuwe eiwit een succes te noemen, omdat nog nooit eerder een kluwen van meerdere peptides is gemaakt van bèta-aminozuren die in oplossing blijft. Bovendien is deze structuur thermostabiel.

Bètapeptides zouden orale toediening van eiwitgeneesmiddelen mogelijk kunnen maken. Normale peptides worden in ons maagdarmstelsel snel afgebroken. Maar omdat bètapeptides van nature niet in ons lichaam voorkomen, zijn onze enzymen niet uitgerust om ze af te breken.

Onderwerpen