De wereldgezondheidsorganisatie WHO keurt het gebruikt van het pesticide DDT opnieuw goed. Het middel is in Afrika een belangrijk wapen in de strijd tegen een nog gevaarlijker fenomeen: de malariamug.

Het pesticide DDT werd in de jaren zeventig verboden vanwege de schadelijke effecten voor het milieu. De stof wordt nauwelijks afgebroken en hoopt zich op in vet.

Na het verbod steeg het aantal malariagevallen echter enorm. Daarom is het middel in veel Afrikaanse landen zoals Ethiopië, Mozambique en Zuid-Afrika een erg populaire insectenspray. Woordvoerder Arata Kochi: “Een van de beste manier om malaria te bestrijden is het binnenshuis sprayen met DDT.” Volgens de WHO zijn de kleine hoeveelheden die daarbij gebruikt worden niet gevaarlijk.

Het besluit van de WHO is erg controversieel. Milieu-organisaties vrezen voor de toekomst. “Het is mogelijk om malaria te bestrijden zonder de komende generaties van kinderen in malariagebieden te vergiftigen”, stelt een woordvoerder van de actiegroep Beyond Pesticides.

Ook hebben Amerikaanse wetenschappers recent ontdekt dat mensen die zijn blootgesteld aan DDT sneller Parkinson ontwikkelen.

Bron: WHO

Onderwerpen