Onderzoekers uit Ohio hebben een chemie-gebaseerd optisch quaternair dataopslagsysteem ontwikkeld: een polymeer met twee kleine moleculen. Dat melden ze in het Journal of Materials Chemistry C.
Er is steeds meer behoefte aan efficiëntere dataopslag. Optische dataopslag (zoals CD’s en Blu-Ray) is erg interessant door de lage kosten, hoge capaciteit en hoge datastabiliteit.
Die optische dataopslagsystemen maken momenteel nog gebruik van binaire dataopslag, het verschil tussen de 0 en de 1-staat van elke data-eenheid. Als het mogelijk is gebruik te maken van ternaire (0, 1, 2-staat) of quaternaire (0, 1, 2, 3-staat) dataopslag wordt de datadichtheid veel hoger.
De onderzoekers, van de Case Western Reserve University in Cleveland ontwikkelden een dataopslagsysteem met twee molecule kleurstoffen die apart van elkaar op stimuli reageren.
Beide kleurstoffen zitten in een dunne film polymethylmethacrylaat (PMMA).
Voordat de stimuli zijn toegediend is de film transparant en zonder fluorescentie. Als de film wordt beschenen met licht met een golflengte van 365 nm wordt de film donkerblauw fluorescerend, bij verhitting tot 120°C groen fluorescerend en bij toepassing van beide acties wordt de film lichtblauw fluorescerend. De hiermee gecreëerde pixels kunnen tot 300µm klein zijn om stabiel en leesbaar genoeg te blijven.
Met deze nieuwe benadering wordt het wellicht mogelijk om een nieuwe generatie optische dataopslagsystemen te creëren.
Bron: Chemistryworld
Nog geen opmerkingen