De darmflora van sommige malariamuggen bevat een bacterie die dodelijk is voor de malariaparasiet. De vraag is nu waarom niet álle muggen over die bacterie beschikken, zo valt deze week te lezen in Science.
Volgens George Dimopoulos en collega’s (Johns Hopkins University) gaat het om een Enterobacter-soort. Deze produceert vrije radicalen waar de parasiet Plasmodium falciparum, die eveneens in de ingewanden van de mug leeft, niet tegen kan.
Onderzoek van malariamugen (Anopheles gambiae) in het zuiden van Zambia leerde dat ongeveer een kwart van de exemplaren over deze bacteriescham beschikt. Zowel in de mug als in vitro blijkt hij de groei van P. falciparum te remmen. Hoe hard het gaat hangt af van de grootte van de bacteriepopulatie; het kan oplopen tot 99 procent.
Bekend was al dat er verschil zit in de mate van resistentie die muggen vertonen tegen de parasiet, maar het is voor het erst dat daar zo’n duidelijke verklaring voor wordt gegeven. De volgende vraag is hoe je de bacterie ook in de ingewanden van de resterende 75 procent van de muggen krijgt.
bron: Johns Hopkins
Nog geen opmerkingen