Scholieren ontmaskeren visboeren met DNA-test

Een kwart van de vis die in New York wordt verkocht, is van een goedkopere soort dan op het etiket staat. Dat concluderen twee middelbare scholieren na een screening van het DNA van 60 vishapjes.

“Dit hadden we nooit verwacht. Mensen moeten krijgen waar ze voor betalen”, zo zeggen ze achteraf.

Kate Stoeckle en Louisa Strauss, allebei verstokte sushiliefhebbers, verzamelden een tijdlang monsters bij viswinkels en in sushi-restaurants in Upper Manhattan. Ze bewaarden ze in alcohol en stuurden ze op naar de universiteit van Guelph (Canada) die er een ‘DNA-barcoding’-analyse op losliet.

Bij 56 van de 60 monsters bleek het mogelijk om de soort te identificeren. In 14 van die 56 gevallen bleek het de verkeerde soort te zijn. Zo bleek de ‘witte tonijn’ in de sushi in werkelijkheid tilapia, en bleek ‘Mediterraanse rode mul’ uit het Caraibisch gebied te komen.

In twee gevallen was in plaats van ‘red snapper’ een ‘Acadian redfish’ gefileerd, en dat is een bedreigde soort.

In alle gevallen werden goedkope vissen verkocht als dure, hetgeen statistisch gezien de kans groot maakt dat er sprake is van opzet. Of de verkopers zelf de boel belazeren of dat ze op hun beurt belazerd worden door hun toeleveranciers, is niet bekend.

bron: Reuters

Onderwerpen