DNA bewijst: Groenlands pakijs heeft het niet gedaan

Het zuiden van Groenland is al 450.000 jaar bedolven onder een permanente laag ijs. Dat concluderen Deense onderzoekers uit DNA-monsters die ze onder die ijskap vandaan hebben gehaald, zo schrijven ze in Science.

Het zou inhouden dat de wereldwijde stijging van de zeespiegel, zo’n 130.000 jaar geleden, niet kan zijn veroorzaakt doordat de Groenlandse ijskap smolt. De huidige klimaatmodellen gaan daar bijna allemaal wél van uit.

De volgende vraag is dan waar al dat extra water wél vandaan kwam. Antarctica is de hoofdverdachte. En dat zou weer kunnen betekenen dat de wereldbevolking zich veel grotere zorgen moet maken over de waarneming dat dat continent momenteel ook weer langzaam aan het smelten is.

De onderzoekers hebben door de kilometersdikke ijslaag heen geboord en monsters genomen van de modder daaronder. Ze isoleerden er DNA uit en vergeleken het met recente monsters. Het DNA bleek vooral afkomstig van diverse soorten naaldbomen, en allerlei insecten en spinnen. DNA van grotere dieren werd niet aangetroffen, maar dat kan komen doordat het monstervolume vrij klein was.

Het landschap moet geleken hebben op de huidige naaldbossen in Zweden en het oosten van Canada, bij een temperatuur die ’s zomers tot tien graden Celsius opliep.

Het gevonden DNA is op vier verschillende manieren gedateerd. Telkens was het resultaat dat er niets tussen zat dat jonger was dan 450.000 jaar. Ze concluderen daaruit dat het gebied vanaf dat moment zo stijf bevroren is geweest dat er niets meer groeide.

bron: news&nature

Onderwerpen