Een forensisch chemicus in de VS heeft mogelijk op haar eentje 34.000 drugszaken verpest. Niemand kan meer zeggen welke analyses ze wèl correct heeft uitgevoerd, meldt C&EN.
Volgens openbaar aanklager Martha Coakley heeft Annie D. - want zo heet ze - “de integriteit van het hele rechtssysteem gecorrumpeerd.” Als het aan haar ligt, krijgt verdachte enkele tientallen jaren cel aan de broek.
De 34-jarige D. werkte in een forensisch lab van de staat Massachusetts. Sinds 2003 heeft ze daar 60.000 drugmonsters onderhanden gehad die te maken hadden met 34.000 strafzaken. Vooor zover bekend zijn daardoor 1.140 mensen achter de tralies beland. Alerte advocaten hebben er prompt een paar vrij weten te krijgen.
D. wordt er van beschuldigd dat ze handtekeningen van collega’s heeft vervalst op kalibratierapporten van massaspectrometers, dat ze bewust monsters heeft gecontamineerd met cocaïne om ze niet te hoeven analyseren en dat ze aan ‘dry-labbing’ deed, wat de Amerikaanse term blijkt te zijn voor het op het oog identificeren van narcotica zonder ze daadwerkelijk chemisch te analyseren.
Op die manier kon D. zó snel werken dat verschillende collega’s al hardop zorgen hadden geuit over haar arbeidsproductiviteit. In elk geval hebben ze dat achteraf beweerd tegenover de politie. Inmiddels heeft de verantwoordelijke topambtenaar ontslag genomen en heeft de gouverneur het lab tijdelijk gesloten.
Sindsdien is ook nog duidelijk geworden dat D. schermde met een masterdiploma van de University of Massachusetts, waardie universiteit niets van af weet.
D. werd al een tijdje in de gaten gehouden. De politie pakte haar uiteindelijk op uit vrees dat ze het land uit wilde vluchten. Ze is op borgtocht vrijgelaten, voorzien van een enkelband.
Hoeveel zaken definitief zijn verpest door haar acties is nog niet duidelijk. Probleem is dat het meeste bewijsmateriaal na de analyses routinematig werd vernietigd. Ook wordt niet uitgesloten dat er meer rotte appels actief waren binnen het lab, al lijkt het waarschijnlijker dat iedereen gewoon heeft zitten suffen.
Complicatie voor de C&EN-redactie is dat dat blad wordt uitgegeven door de American Chemical Society en dat D. daar lid van is.
bron: C&EN, Boston Herald, Daily Mail
Nog geen opmerkingen