DNA-onderzoek bevestigt identiteit van 3500 jaar oude mummie
Een tot nu toe ongeïdentificeerde mummie is in werkelijkheid het stoffelijk overschot van de legendarische Egyptische koningin Hatjepsoet. Dat denken Egyptische onderzoekers voor 100% zeker te weten na analyse van DNA uit de mummie.
Gesproken wordt van de meest opzienbarende egyptologische ontdekking sinds de vondst van het graf van farao Toetankhamon. Een forensische sensatie is het ook: het is vermoedelijk het oudste lijk waarvan ooit via DNA de identiteit is vastgesteld.
Volgens de Egyptenaren komt het mitochondriale DNA uit enkele botten van de mummie overeen met dat uit de mummie van Hatsjepsoets grootmoeder Amos Nefreteri. Bovendien mist de mummie een tand, en zo’n tand is eerder elders aangetroffen met Hatsjepsoets naam er in gegraveerd.
Hatsjepsoet regeerde Egypte gedurende 21 jaar. Ze is beroemd geworden omdat ze het zo lang uithield, omdat vrouwelijke farao’s sowieso nogal ongebruikelijk waren, en vooral omdat ze bijzonder veel onroerend goed en beeldhouwwerken liet neerzetten. In 1453 voor Christus werd ze afgezet door haar stiefzoon Toetmosis III, die haar naam uit wraak uit alle geschiedenispapyrussen liet schrappen.
De nu geanalyseerde mummie werd al in 1903 aangetroffen in de Vallei der Koningen bij Thebe. Een tweede mummie in hetzelfde graf werd een paar jaar later geïdentificeerd als zijnde Hatsjepsoets koninklijke thuiszorg. Er waren aanwijzingen dat de andere Hatsjepsoet zelf was, maar dat werd niet al te serieus genomen.
Uiteindelijk bleek Discovery Channel bereid om een DNA-onderzoek te financieren, inclusief de inrichting van een DNA-lab in de kelder van het museum in Caïro. In ruil daarvoor heeft het tv-station de exclusieve filmrechten gekregen. De documentaire wordt volgende maand uitgezonden.
bron: Associated Press, BBC News
Nog geen opmerkingen