Onderzoekers van het Kavli Institute for Nanoscience van de TU Delft laten eiwitten over een chip wandelen en ze op commando links- of rechtsaf slaan.
Promovendus Martin van den Heuvel, student Martijn de Graaf en hoogleraar Cees Dekker staan er deze week mee in Science.
De eiwitten zijn zogeheten microtubuli. Dit zijn buisvormige structuren met een lengte van enkele micrometers die in levende cellen een soort draagconstructie vormen. Veel kleinere eiwitten, zogeheten kinesines, bewegen zich als motortjes voort langs de microtubuli. Daarbij transporteren ze materiaal voor nieuwe eiwitten door de cel.
Dekker en collegae hebben dit systeem als het ware omgekeerd. Ze hechtten een groot aantal kinesines vast in nanokanaaltjes op een chip, met de ‘voetjes’ omhoog. De microtubuli passen precies in de kanaaltjes en op de voetjes, en worden zo vanzelf door het kanaaltje heen getrappeld.
Het mooiste is dat je bij een Y-splitsing in zo’n kanaaltje de kop van elk buisje naar links of naar rechts blijkt te kunnen duwen, onder invloed van een omkeerbaar elektrisch veld. De onderzoekers hebben dit gedemonstreerd door een mengsel van rood en groen fluorescerende buisjes op kleur te sorteren.
Het eerste verkeerscontrolesysteem in de biomoleculaire motornanotechnologie, zo wordt het in Science genoemd.
bron: persbericht TU Delft, 11 mei 2006
Nog geen opmerkingen