Genuanceerd standpunt kost Royal Society-kopstuk de kop
Michael Reiss is zijn baan als directeur educatieve zaken bij de Royal Society kwijt. Zijn opmerking dat je creationistische overtuigingen van schoolkinderen in de klas bespreekbaar moet maken, is bij de achtenswaardige Britse zuster van de KNAW verkeerd gevallen. Officieel is de reden van Reiss’ vertrek niet bekend gemaakt, maar er bestaat een vrij algemene consensus over de hypothese dat hij eruit is getrapt.Reiss stelde vorige week dat het onproductief is om kinderen, die van thuis hebben meegekregen dat God de wereld heeft geschapen, alleen maar te zeggen (pats, pats, pats!) dat ze het fout hebben. Dat leidt er alleen maar toe dat ze de hele wetenschap niet meer serieus nemen. Hij denkt dat het beter is om te accepteren dat creationisme óók een visie op de wereld is, zij het geen wetenschappelijke, en om dat desnoods ook in de klas uit te leggen.
Reiss is nadrukkelijk tegen het opnemen van creationisme in het biologie-curriculum. Helaas wensten verschillende Britse media die laatste nuance niet te horen. Zowel de Times als de Guardian kopten dat Reiss voorstander is van het onderwijzen van creationisme en intelligent design op school, naast de evolutietheorie.
Vervolgens stuurden drie Nobelprijswinnaars een kwade brief naar de voorzitter van de Royal Society, Sir Martin Rees. Ze wezen er op dat Reiss naast bioloog ook optreedt als Anglicaanse predikant en verdachten hem dus van een dubbele agenda. Eigenlijk vinden ze dat hij nooit op deze post benoemd had mogen worden.
De Royal Society, die in eerste instantie Reiss nog verdedigde, blijkt nu van mening te zijn veranderd. Ze stelt dat Reiss’ opmerkingen de reputatie van de academie hebben beschadigd.
Veel andere wetenschappers vinden intussen dat het gedwongen vertrek van Reiss nog veel schadelijker voor die reputatie is.
bron: NatureNews
Nog geen opmerkingen