Best bekende menselijke genoom tot nu toe
De Amerikaanse wetenschapper Craig Venter publiceert deze week een voorlopig overzicht van zijn eigen genoom in PLoS Biology. De claim lijkt terecht dat er nog nooit zo’n gedetailleerde kaart is verschenen van het genoom van één mens.
Voor Venter is het een vorm van revanche. Rond 2000 was hij met zijn toenmalige bedrijf Celera in de race voor het publiceren van het allereerste menselijke genoom. Toentertijd werd hij door het internationale HUGO-consortium verslagen en tot overmaat van ramp door Celera aan de dijk gezet.
Het genoom van het consortium was echter gebaseerd op DNA van verschillende mensen. Venter heeft alleen zijn eigen DNA gebruikt. Bovendien heeft hij al zijn 46 chromosomen laten analyseren, om te zien hoveel de inbreng van zijn vader verschilt van die van zijn moeder. Welke variant van wie komt, is overigens nog niet te bepalen.
Uit de resultaten valt onder meer af te leiden dat er veel meer verschil in menselijke genomen zit dan men tot nu toe dacht. In het geval van Venter verschilt 44 procent van de genen, die van pa zijn geërfd, van die van ma. Het doet vermoeden dat twee willekeurige mensen genetisch voor maar 99,5 procent identiek zijn, en niet voor 99,9 procent.
Het aantal verschillen met het HUGO-genoom komt uit op ongeveer vier miljoen.
Tevens kan worden geconcludeerd dat Venter genetisch een verhoogd risico loopt op Alzheimer, hart- en vaatziekten, en vloeibaar oorsmeer. Een duidelijke aanleg voor asociaal gedrag werd niet aangetroffen.
Volgende maand hoopt Venter een autobiografie te publiceren, getiteld A Life Decoded, waarin hij verbanden legt tussen zijn genoom en zijn levensloop. Of het zijn kansen op een willekeurige Nobelprijs significant vergroot, is afwachten.
bron: New York Times, news@nature
Nog geen opmerkingen