Aan de moleculaire wetenschappen zijn de extra aardgasbaten beter besteed dan aan sport of ICT, zo valt op te maken uit een rapport van het Centraal Planbureau. Helaas luistert het kabinet er nauwelijks naar.
In het rapport vat het CPB haar beoordelingen samen van 24 projecten die recent meedongen naar subsidie uit het Fonds Economische Structuurversterking. In meer dan de helft van de gevallen luidt het oordeel dat ze de samenleving meer kosten dan ze opbrengen.
Het CPB suggereert dat er door de gestegen gasprijs teveel geld beschikbaar komt, en te weinig goede projectvoorstellen.
Over de publiek-private samenwerking (PPS) Scheidingstechnologie oordeelt het CPB echter gunstig. Geprezen worden de precompetitieve langetermijnopzet van het onderzoek, de kwaliteit van het projectvoorstel en de bereidheid van bedrijven om fors mee te betalen.
Ook de ontwikkeling van een Phytophora-resistente aardappel wordt als maatschappelijk nutig beoordeeld omdat het leidt tot reductie van het verbruik van landbouwgif.
Het project om het aardappelgenoom op te helderen scoort eveneens hoog: het kost weinig en levert mogelijk veel op.
Het oordeel over het Technologisch Topinstituut Groene Genetica is gemengd tot gunstig. Het CPB vindt dat er al erg veel overheidsgeld naar biotechnologie gaat, maar kan niet ontkennen dat dit project goed in elkaar zit.
Maar over de 33 miljoen euro extra voor het Wageningen Institute for Food Sciences is het CPB niet te spreken. Het geld is namelijk bedoeld om extra kennis over te dragen aan het midden- en kleinbedrijf, en volgens het CPB heeft het instituut de afgelopen jaren afdoende bewezen dat het daar toch niet in slaagt.
bronnen: CPB en het Financieele Dagblad, 1-2 mei 2006
Nog geen opmerkingen