Amerikanen ontwikkelen laboratoriummuis met menselijk immuunsysteem

In de VS is een ‘muismodel’ ontwikkeld met een immuunsysteem dat bij een infectie met een menselijk virus grote hoeveelheden menselijke T-cellen aanmaakt. De zogeheten Bone Marrow Liver Thymic Mouse (BLT-muis) is bedoeld om nieuwe geneesmiddelen te testen.

Onderzoekers van het University of Texas Southwestern Medical Center en de University of Minnesota gingen uit van genetisch gemodificeerde muizen, waar het mechanisme uit was weggelaten dat menselijke weefsels afstoot. In die muizen implanteerden ze eerst alle menselijke weefses die nodig zijn om T-cellen aan te maken. Vervolgens zetten ze er ook nog stamcellen in uit menselijk bloed, zgeheten CD34+-cellen die de basis vormen voor T- en B-cellen en andere cellen van het menselijk immuunsysteem..

De zo ontstane ‘chimaera’s’ (deels muis, deels mens) vertonen het meest mensachtige immuunsysteem dat ooit in een muis is ontwikkeld, aldus de onderzoekers in het jongste nummer van Nature Medicine. De menselijke afweercellen zijn in al hun weefsels aanwezig, inclusief de darmen en de longen.

Ze hebben de muizen onder meer een toxische shock bezorgd en ze besmet met Epstein-Barrvirus. In beide gevallen gingen ze grote hoeveelheden menselijke T-cellen aanmaken, net zoals mensen in zo’n geval doen.

De onderzoekers willen de muizen gebruiken om de interactie te bestuderen tussen het menselijk immuunsysteem en virussen zoals hiv, sars, influenza, dengue, miltvuur en andere ziektes waar je moeilijk menselijke proefpersonen voor kunt nemen.

bron: UT Southwestern Medical Center

Onderwerpen