Over een paar jaar hoeven diabetici geen bloed meer te prikken, denken Duitse onderzoekers. Ze hebben het prototype klaar van een spectrometer dievan buitenaf de bloedsuikerspiegel meet, schrijven ze in de Review of Scientific Instruments.
Werner Mäntele (Johann Wolfgang Goethe-Universität, Frankfurt) en collega’s maken daarbij gebruik van fotoakoestische spectrometrie, en techniek die teruggaat op de 19e -eeuwse uitvinder Alexander Graham Bell. Je schijnt met een infraroodlaser door de huid heen. Door de resulterende opwarming krijg je een drukgolf die gepaard gaat met (ultra-)geluid. Het geluidssignaal is te relateren aan de glucoseconcentratie in de huidcellen, en die hangt weer samen met de bloedsuikerspiegel.
Mäntele en collega’s kunnen het niet laten om van de ‘zoete melodie van glucose’ te spreken.
Het signaal is erg zwak, en de ruis die je krijgt als je de meetcel op een vochtige, bewegende huid drukt bleek eerder fataal. De Duitsers beweren nu nechter dat ze het hebben opgelost door een ‘open’ meetcel te gebruiken waar geen ruitje voor zit. Bovendien hebben ze de meettijd weten te bekorten tot ongeveer 5 seconden, wat verstoringen door beweging minimaliseert.
De oorspronkelijke bedenker, prof. Hermann von Lilienfeld-Toal, schijnt er al zo’n 25 jaar mee bezig te zijn. Sinds 2003heeft de ontwikkeling plaats binnen een spin-off genaamd Elté Sensoric. De publicatie suggereert dat ze het meetprincipe nu eindelijk voldoende aan de praat hebben om een spoedige commercialisering in het vooruitzicht te stellen; gesproken wordt van een desktopmodel ter grootte van een schoenendoos over 3 jaar, en een versie in zakformaat een paar jaar daarna.
bron: American Institute of Physics
Nog geen opmerkingen