Spinning disc-reactoren lijken niet alleen op cd’s, maar je kunt ze ook echt van cd’s maken. Taiwanese onderzoekers denken er afvalwater mee te kunnen zuiveren, meldt de Optical Society die ze heeft uitgenodigd voor een lezing.
Het idee van zo’n spinning disk is dat je reactanten op het hart van een snel ronddraaiende schijf druppelt. In de tijd dat het duurt voordat ze van de rand af worden geslingerd, worden ze geacht te reageren. Het principe wordt vooral geassocieerd met snelle, sterk exotherme reacties die dankzij de zeer korte verblijftijd optimaal in de hand zijn te houden. Aan de TU Eindhoven is er jaren onderzoek naar gedaan, wat begin 2013 resulteerde in een spin-off genaamd Spinid.
Wat de Taiwanezen in gedachten hebben is een stuk minder exotherm. Vandaar dat ze als schijf een afgedankte cd kunnen gebruiken, waarop ze een woud van zinkoxide-nanostaafjes laten groeien. Dat zinkoxide katalyseert de fotochemische afbraak van organische verontreinigingen onder invloed van een uv-lamp die je boven de cd hangt. Het afvalwater wordt geacht tussen de staafjes door te stromen, zodat je een zeer groot contactoppervlak krijgt. In de praktijk moet je het water overigens wel een aantal keren over de schijf laten recirculeren om het voldoende zuiver te krijgen.
Het is uitgeprobeerd met een halve liter water waarin methyloranje was opgelost. Na een uur recirculeren was de kleurstof voor meer dan 95 procent verdwenen. Volgens de Taiwanezen moet het mogelijk zijn om per minuut 150 ml normaal vervuild water te zuiveren.
Ze tekenen er bij aan dat het óók een optimale manier is om cd’s te recyclen - de huidige jaarproductie wordt geschat op een kleine 20 miljard, dus ze kunnen even vooruit.
bron: Optical Society, Tweakers.net
Nog geen opmerkingen