Malariaparasiet raakt resistentie tegen oud medicijn kwijt
Als je chloroquine lang genoeg niet gebruikt, komt er een moment dat de malariaparasiet zijn resistentie tegen dit medicijn weer verliest. Bij kinderen in Malawi is chloroquine inmiddels alweer effectief in 99 procent van de gevallen, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in het New England Journal of Medicine.
Chloroquine is tientallen jaren een van de belangrijkste mideelen tegen malaria geweest. Het is goedkoop, werkt snel en vertoont weinig bijwerkingen. In de jaren vijftig doken echter de eerste malariaparasieten op die resistentie tegen chloroquine vertoonden. Tegenwoordig is het middel in grote delen van de wereld waardeloos.
Malawi was in 1993 het eerste land beneden de Sahara dat chloroquine helemaal afschafte en overschakelde op sulfadoxine-pyrimethamine. Sindsdien hebben onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine regelmatig gekeken hoe de chloroquine-resistentie in de lokale malariaparasieten zich ontwikkelde.
De laatste jaren werden er steeds meer parasieten waargenomen die de resistentie kwijt waren. Uiteindelijk is de proef op de som genomen met 210 jeugdige malariapatiëntjes, waarvan de helft chloroquine kreeg en de andere helft sulfadoxine. Van die laatste groep werden er maar 21 beter. De chloroquine sloeg aan bij alle proefpersonen, op één na.
Onduidelijk is waarom de resistentie zo snel is weggeëvolueerd. Eerdere studies suggereerden juist dat chloroquine-resistente parasieten ook anderszins ‘fitter’ waren. Kennelijk zijn ze evolutionar dus toch in het nadeel.
bron: NewScientist.com
Nog geen opmerkingen