Door een experimenteel medicijn te combineren met een medicijn dat werkt op het immuunsysteem is type 1 diabetes in muizen ‘genezen’. In een onderzoek van de University of California stopte de therapie de symptomen van diabetes in de helft van de behandelde muizen.
Bij type 1 diabetes valt het immuunsysteem de bèta-cellen in de pancreas aan. Deze cellen produceren insuline, dat belangrijk is voor het bloedsuikerniveau. Zonder insuline wordt dit niveau gevaarlijk hoog en daarom moeten diabetici regelmatig injecties nemen met het hormoon.
Medicatie voor diabetes wordt gezocht in vaccins die het immuunsysteem aanpakken, zodat dit de bèta-cellen niet meer aanvalt. Het probleem van het onderdrukken van het immuunsysteem is dat patiënten mogelijk vatbaarder worden voor infecties. Een ander diabetesmedicijn is anti-CD3, dat alleen een deel van het immuunsysteem onderdrukt.
Door dit anti-CD3 te combineren met een experimenteel vaccin kan de benodigde hoeveelheid van deze immuunsysteemvechter verminderd worden. Bovendien worden betere resultaten gehaald dan in beide behandelingen afzonderlijk.
Bij geïnduceerde diabetes in muizen leidde een acht weken durende behandeling tot een herstel in bloedsuikerniveau bij 50% van de muizen. Anti-CD3 alleen, wist dit slechts te bereiken bij 20% van de groep.
Bij een groep muizen met erfelijke diabetes ‘genas’ 55% bij behandeling met de nieuwe therapie tegenover 20-40% bij behandeling van anti-CD3 alleen.
De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation.
Bron: NewScientist, 20 april 2006
Nog geen opmerkingen