Zelfassemblerende polymeerlaagjes kunnen levende rode bloedcellen onzichtbaar maken voor het menselijk immuunsysteem. Op de bloedgroep letten bij een spoedtransfusie hoeft dan niet meer, zo claimen Canadese onderzoekers in het tijdschrift Biomacromolecules.
Volgens Maryam Tabrizian (McGill University, Montréal) en collega’s blijven de gecoate bloedcellen nog wel gewoon zuurstof opnemen en afgeven.
Als ‘immunocamouflage’-coating gebruiken ze polyelektrolyten die uit zichzelf bilagen vormen, min of meer op dezelfde manier als de lipiden in een celmembraan. Ze hebben verschillende combinaties uitgeprobeerd. Met vier bilagen van alginaat (AL) and chitosan-graft-fosforylcholine (CH-PC), en daar omheen nog twee bilagen van AL and poly-l-lysine-graft-polyethyleenglycol (PLL-PEG) boekten ze de beste resultaten.
Volgens de onderzoekers kun je met dit camouflageplan in elk geval alle bloedgroepen binnen het AB0- en rhesusfactorensysteem onderling uitwisselbaar maken. Uiteindelijk zou je zo al je beschikbare donorbloed geschikt kunnen maken voor elke ontvanger. Nu kan dat in principe alleen met bloedgroep 0-negatief, en dat bloed komt maar bij een paar procent van de bevolking voor.
Er zijn nog veel meer bloedgroepsystemen; de auteurs kennen er in totaal 29. Die verschillen zijn echter vele malen zeldzamer, en in noodgevallen (bijvoorbeeld op het slagveld) wordt er vaak niet eens naar gekeken. In hoeverre de camouflage hier ook tegen werkt, moet nog worden uitgezocht.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen