Duitsland heeft primeur
Bij Schwarze Pumpe, in de Duitse deelstaat Brandenburg, wordt volgende week een kolencentrale in gebruik genomen die zijn volledige CO2-productie in vloeibare vorm kan opslaan. Energiebedrijf Vattenfall heeft daarmee een wereldprimeur.Het gaat om een pilotplant die 30 MW aan warmte kan leveren. Er ook nog elektriciteit mee opwekken zou de proef nodeloos ingewikkeld maken. De hete stoom wordt nu benut door chemische fabrieken in de buurt.
Als brandstof dient vooral bruinkool, maar steenkool kan ook. De brandstof wordt verpoederd en gemengd met pure zuurstof. Het mengsel wordt in de ketel geblazen en aangestoken. Voordeel van deze ‘oxyfuel’-techniek (geleverd door Alstom) is dat de rookgassen niet door een grote hoeveelheid stikstof worden verdund. Nadeel is dat je een luchtscheidingsfabriek nodig hebt om de stikstof vóór gebruik uit de zuurstof te halen.
Die rookgassen worden geziverd totdat vrijwel pure CO2 overblijft. Die wordt samengeperst tot een druk van 70 bar, zodat ze vloeibaar wordt en gemakkelijk kan worden getransporteerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vloeistof in de bodem wordt geïnjecteerd, bijvoorbeeld in oude aardgasvelden. Voorlopig gebeurt dat nog niet; wat er wél met die CO2 gebeurt laat Vattenfall in het midden.
De komende jaren wil de EU een stuk of twaalf van dergelijke proefprojecten opzetten. Eerder deze week suggereerde de Algemene Energieraad al dat er minstens één van in Nederland zou moeten komen.
bron: BBC News, Vattenfall
Nog geen opmerkingen