Zuurstofisotoop beïnvloedt broeikaseffect op Venus
De atmosfeer van de planeet Venus bevat voldoende CO2-moleculen met een O18-kern om een effect op het plaatselijke broeikaseffect te mogen verwachten. Dat hebben ESA-onderzoekers deze week onthuld tijdens een congres van de merican Astonomical Society in Orlando, Florida.
De Franse, Belgische en Russische onderzoekers baseren zich op infraroodmetingen van de Venus Express-ruimtesonde. Die lieten een raadselachtige spectraallijn zien bij 3,3 micrometer golflengte.
Aanvankelijk dachten de onderzoekers aan een organische verbinding, maar ze konden niets vinden dat met de waarnemingen overeenkwam. Terwijl ze verder zochten hielden ze hun ontdekking nog even geheim. Totdat Amerikaanse collega’s informeerden of ze soms ook iets raars bij 3,3 micrometer hadden gezien. Via een telescoop op Hawaii bleek op Mars precies hetzelfde spectrum te zijn waargenomen.
Beide atmosferen bestaan voor 95 procent uit CO2, en dus was het raadsel snel opgelost. De spectraallijn wordt veroorzaakt door CO2-moleculen die twee verschillende zuurstofkernen bevatten, een met 8 en een met 10 neutronen. Op Aarde bevat slechts één procent van het totale aantal CO2-moleculen die laatste isotoop, en niemand lijkt die zwakke spectraallijn ooit te hebben opgemerkt.
Door de extra energie-overgang absorbeert CO2 in de atmosfeer meer energie uit zonlicht dan gedacht. Op Aarde is het effect zo klein dat het niet merkbaar is, maar in de CO2-rijke atmosfeer van Venus zou het meetbaar kunnen zijn.
bron: ESA
Nog geen opmerkingen