Heilzaam effect van koolstofmonoxide is verklaard

Hoewel langdurig koolstofmonoxide snuiven niet zo’n goed idee is, kan een lage dosis van het gas wél prima als ontstekingsremmer fungeren. Proefdieren die na een orgaantransplantatie CO inhaleren, krijgen minder snel last van afstotingsreacties. Ook is de kans op een hersenbloeding kleiner.


Wetenschappers van Harvard hebben nu ontdekt hóe het molecuul zijn heilzame werking uitoefent. CO blijkt namelijk in te grijpen op het verbrandingsproces van glucose. Dat publiceren de medici in FASEB Journal.


De onderzoekers leidden CO-gas over celkweken en ontdekten dat koolstofmonoxide ingrijpt op de oxidatieve fosforylering in mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel. CO remt het enzym cytochroom C waardoor er minder zuurstofradicalen worden aangemaakt (zogenaamde reactive oxygen species, oftewel ROS). Deze radicalen kunnen zorgen voor ontstekingsreacties en celschade.


De wetenschappers denken dat in de toekomst CO-therapie een kans maakt om toegepast te worden bij mensen die een donororgaan hebben gekregen. “Hiermee kunnen we niet alleen de transplantatie veiliger maken, maar komen misschien meer mensen in aanmerking voor een orgaan”, aldus eerste auteur Brian Zuckerbraun.

Bron: Eurekalert

Onderwerpen