Genetische modificatie maakt ziekenhuisbacterie doorzichtig

Amerikaanse en Australische onderzoeker hebben ontdekt hoe je Clostridium difficile genetisch kunt modificeren. Dat geeft nieuwe inzichten in het functioneren van deze ziekenhuisbacterie, zo schrijven ze op de webste van Nature.

C. difficile geldt wereldwijd als de belangrijkste veroorzaker van diarree in ziekenhuizen. De bacterie wordt bovendien steeds virulenter en moeilijker met antibiotica te bestrijden.

Het nu gepubliceerde onderzoek betreft de twee belangrijkste toxines die door C. difficile worden uitgescheiden. Deze eiwitten staan bekend als toxine A en toxine B. Eerdere proeven met geïsoleerde en opgezuiverde toxines deden vermoeden dat toxine A de grootste boosdoener was en dat B op zich weinig kwaad kon.

Voor het eerst zijn nu proeven gedaan (op hamsters) met gemodificeerde bacteriën die slechts één van de twee toxines afscheiden. Daar kwam uit dat juist toxine B essentieel is. Kennelijk zijn proeven met opgezuiverde toxines, zonder de rest van de bacterie er bij, dus niet representatief.

De onderzoekers spreken al van een paradigm shift. Ze verwachten dat het onderzoek naar de bestrijding van deze bacterie er een nieuwe impus door krijgt.


bron: Monash University

Onderwerpen