Intel en IBM houden wet van Moore in stand met 45 nm-technologie

Chipmaker Intel start nog dit jaar met de productie van microprocessoren (codenaam Penryn) met 45 nanometer-transistoren. Tot nu toe was 65 nm de ondergrens. Het belooft chips die nog kleiner zijn dan de huidige en bovendien minder energie verbruiken.

Daarmee is de geldigheidsduur van de wet van Moore opnieuw met een paar jaar verlengd. Die wet voorspelt dat het aantal transistoren op een chip elke twee jaar verdubbelt, en dat klopt al bijna veertig jaar heel redelijk.


De kern van de nieuwe technologie is een isolatiemateriaal op basis van het metaal hafnium, ter vervanging van siliciumdioxide. Voordeel van dit zogeheten ‘high-k’ materiaal is dat het veel transparanter is voor elektrische velden. Daardoor kun je met een grotere materiaaldikte werken zonder dat de maximale schakelsnelheid vermindert. En dat zorgt er weer voor dat er minder elektrische lading kan weglekken (Intel spreekt van een factor vijf), zodat het energieverbruik daalt en de chip minder heet wordt.

De hafniumlegering maakt het wel nodig om ook iets aan de gate-elektrode van de transistoren te doen. Die zijn nu nog van polysilicium. Omdat dit materiaal zich slecht laat combineren met high-k-legeringen, is de gate voortaan ook van metaal.

Concurrent IBM heeft meteen laten weten met vergelijkbare technologie bezig te zijn, ook op basis van hafnium. De productie zou begin volgend jaar moeten starten.


bron: BBC News, NewScientist.com, New York Times

Onderwerpen