Australische uitvinding maakt diagnose betaalbaar

Het Howard Florey Institute in Melbourne, Australië, heeft de eerste betaalbare diagnostische test voor de ziekte van Parkinson ontwikkeld. Ze hopen dat het tevens meer inzicht kan geven in de genetische achtergronden van deze aandoening.

Het gaat om een chip die een bloed- of speekselmonster in één keer screent op 17 genen, waaronder zes die zeker iets met Parkinson te maken hebben en een paar die daarvan worden verdacht.

Vermoedelijk kun je zo niet met zekerheid vaststellen dat iemand aan Parkinson lijdt. Maar je kunt wel vaststellen of het een logische diagnose is. Dat is nog altijd beter dan geheel moeten vertrouwen op het beoordelingsvermogen van de arts. Volgens sommige schattingen lijdt 15 procent van de officiële Parkinsonpatiënten in werkelijkheid aan iets heel anders.

De test kost 500 Australische dollar, dat is ongeveer 275 euro. De klassieke DNA-test kost 4000 dollar en wordt niet vergoed door het Australische ziekenfonds. Vandaar dat hij zelden wordt uitgevoerd.

De onderzoekers willen de test ook gebruiken om na te gaan of familieleden van Parkinsonpatiënten een verhoogde kans op de ziekte hebben. En ze willen een Australiëbreed onderzoek gaan uitvoeren om te zien of ze nog meer genetische factoren kunnen vinden.

bron: Howard Florey Institute

Onderwerpen