In China is een versimpelde kloontechniek ontwikkeld waarmee je de gekloonde dieren ook nog modificaties kunt meegeven. Het eerste kloonschaap met extra omega 3-vetzuren kwam vorige maand gezond ter wereld, meldt het genetica-instituut BGI in een persbericht.

Meteen toen ze het hoorde is Europarlementariër Kartika Liotard (vroeger SP, tegenwoordig zelfstandig) een campagne gestart voor snelle invoering van wetgeving die import van dit soort kloonvlees binnen de EU onmogelijk maakt. Met als argument dat er voor het eerst méér speelt dan alleen dierenleed: het omega 3-vlees is aantoonbaar anders dan een gewone lamsbout, en je moet maar afwachten of dat gezond is.

Het kloonschaap is Peng Peng genoemd, naar zijn geestelijke vaders die toevallig allebei Peng heten.

De techniek heeft de naam ‘homemade cloning’ meegekregen, omdat je er volgens de Chinezen geen hightech-laboratorium voor nodig hebt. Je kunt je kloonpraktijken dus ook uitoefenen in landelijke gebieden waar zulke labs niet beschikbaar zijn. Om het te bewijzen is Peng Peng gecreëerd in de autonome regio Xinjiang, het westelijke uiteinde van China waar de Oeigoeren vandaan komen.

Hoe de kloontechniek precies werkt wordt uit het persbericht niet duidelijk, alleen dat het proces begon met de modificatie van een cel uit een Chinees merinoschaap. Daar is een cellijn mee gekweekt waar kennelijk weer andere schapen-embryo’s van konden worden gemaakt.

De modificatie betrof het gen voor omega 3- meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 PUFA). De Chinezen hopen het vetzuur terug te vinden in het vlees of in de melk. Waar het gen vandaan kwam zeggen ze er zelf niet bij maar Liotard spreekt van een rondworm en heeft dus meteen maar de term ‘wormschaap’ gelanceerd.

Wordt vervolgd. Morgen debat in Brussel.

bron: BGI

Onderwerpen