Voedselschandaal met voorbedachten rade
Een miljardenfusie tussen twee Japanse producenten van diepvriesvoedsel gaat niet door omdat een van de twee verwikkeld is geraakt in een vergiftigingsschandaal rond Chinees eten. Onduidelijk is wie de gifmengers zijn en of ze nu hun zin hebben.
Het schandaal betreft ingevroren vleesknoedels, waar in Japan minstens tien mensen ernstig ziek door zijn geworden. Ze bleken metamidofos te bevatten, een zwaar giftig bestrijdingsmiddel.
De knoedels waren geproduceerd door het bedrijf Tianyang Food Processing. De Japanners hebben daar uiteraard inspecteurs naar toe gestuurd, maar die kwamen terug met de conclusie dat het een prima fabriek is die zich keurig an de voorschriften houdt. Voeg daarbij dat de hoeveelheid metamidofos veel te groot was om het een residu te kunnen noemen, en de verdenking rijst dat iemand moedwillig de knoedels heeft vergiftigd.
Die verdenking is nog sterker geworden nu ze in Japan opnieuw een partij vergiftigde knoedels van dezelfde fabrikant hebben ontdekt. Dit keer zat er echter een ander landbouwgif in, namelijk dichloorvos. En er schijnen gaatjes in de zakken te zijn gevonden.
Er zouden ook sporen van benzeen zijn gevonden. Dat oplosmiddel is in Japan al twintig jaar verboden, dus het suggereert dat de saboteurs ergens aan het Chinese uiteinde van de productketen zitten.
Het gevolg is intussen dat veel Japanners nu helemaal geen Chinese producten meer lusten. JT Foods, een dochter van Japan Tobacco die het besmette voedsel importeerde, zit in een zware crisis. En die wordt nu dus nog versterkt doordat de beoogde fusiepartner Nissin Food Products de samenwerking niet meer aandurft tenzij het de leiding krijgt over de voedselveiligheidsbewaking. Dat laatste ging JT weer iets te ver.
bron: Financial Times, De Standaard
Nog geen opmerkingen