Kankeronderzoek wijst weg naar bestrijding bacteriën

Tbc- en salmonellabacteriën voorkomen dat ze door het lichaam worden afgevoerd door een truc toe te passen die ze van kankercellen hebben afgekeken. Dat schrijven Amsterdamse en Leidse onderzoekers vandaag in Nature.

Het zou kunnen betekenen dat je met bestaande kankermedicijnen ook tbc-bacteriën kunt bestrijden, die resistent zijn tegen de gangbare antibiotica. Die resistentie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als een groeiend probleem gezien. Volgens projectleider Jacques Neefjes (NKI-AVL) is het een beetje de omgekeerde wereld: in de praktijk is het meestal het antibiotica-onderzoek dat per ongeluk nieuwe kankermedicijnen oplevert.

De onderzoekers onder leiding van Neefjes, Tom Ottenhoff (LUMC) en Hermen Overkleeft (LIC) ontwikkelden een chemische cocktail die bacteriën vernietigt, die zich in een cel schuilhouden. Die stoffen blijken dat te doen door het proteïnekinase PKB/Akt1 te remmen.

Binnen het kankeronderzoek is PKB/Akt1 een zeer bekend signaaleiwit. In tumoren blijkt het vaak extra actief te zijn en de groei van kankercellen te bevorderen. Er zijn al medicijnen tegen kanker in productie die specifiek PKB/Akt1 remmen.

Bacteriën activeren de productie van PKB/Akt1 kennelijk ook, om te voorkomen dat ze door de cel bij het afval worden gezet.

Het zou tevens kunnen verklaren hoe het komt dat een chronische bacteriële infectie uiteindelijk kanker kan veroorzaken.

bron: NKI-AVL

Onderwerpen