Week sojabonen in warm water en er komt vanzelf een potentieel geneesmiddel tegen kanker uit. Plus diverse andere eiwitten die mogelijk ook ergens nuttig voor zijn, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Tot nu toe moest het middel in kwestie, een klein eiwit dat bekend staat als ‘Bowman-Birk protease inhibitor’ (BBI), nog met veel moeite en agressieve chemicaliën uit de bonen worden geïsoleerd.
De nieuwe extractietechniek komt er in feite op neer dat je de bonen aanzet tot kiemen. Ze gaan dan van nature eiwitten verspreiden teneinde pathogene micro-organismen en hongerige insecten uit de buurt te houden. BBI is één van die eiwitten.
De onderzoekers hebben de ingrediënten van het water na afloop uit elkaar getrokken met tweedimensionele gelelektroforese. Dat leverde 93 verschillende eiwit-‘spots’ op, waarvan er 90 met LC-MS/MS konden worden geïdentificeerd.
De twee belangrijkste producten bleken BBI en 7S-globuline te zijn. Dat globuline is eigenlijk een energie-opslageiwit, maar eerdere studies lieten al een zekere toxiciteit bij insecten zien. Daarnaast werden onder meer Kunitz trypsine inhibitor, peroxidase, alfa-galactosidase en endo-1.3-bètaglucanase aangetroffen.
Over de hoeveelheden is de publicatie niet echt duidelijk, maar kennelijk is het voldoende om aan winning op commerciële schaal te denken - als het niet genoeg is, neem je gewoon een grotere bak water.
En het gewonnen BBI bleek inderdaad de groei van een in vitro-kweekje van menselijke borstkankercellen duidelijk af te remmen.
Of BBI echt een goed antikankermiddel is, staat overigens nog niet vast. Het idee dat het zou kunnen werken, schijnt voort te komen uit de waarneming dat Japanners relatief zelden kanker krijgen - en zoals bekend consumeren die veel soja. Momenteel lopen verschillende klinische tests; de eerste resultaten waren veelbelovend maar het is nog veel te vroeg voor definitieve conclusies.
bron: American Chemical Societ
Nog geen opmerkingen