Een omgeving met veel impulsen kan chemisch worden gesimuleerd
Een enzyminhibitor blijkt bij muizen hetzelfde effect te hebben op het geheugen als een omgeving met veel stimuli. Dat publiceren MIT-onderzoekers in Nature.De onderzoekers zetten proefmuizen af en toe in een speciale kooi, waar zij lichte schokken kregen. Als de muizen eenmaal in deze schokkooi geweest waren, krompen ze bij een volgende keer in de kooi ineen, omdat ze wisten wat hun te wachten stond. Daarna schakelden de onderzoekers bij de muizen een eiwit aan dat voor alzheimerachtig geheugenverlies zorgde.
De groep muizen werd hierop gesplitst. De helft kwam terecht in een standaardverblijf, de andere helft kreeg een ‘verrijkte’ omgeving, met tredmolen en speeltjes. Na vier weken in een verrijkte omgeving werden de muizen nog steeds bang in de schokkooi, de muizen uit de standaardkooi echter niet.
Omdat de onderzoekers uit eerdere experimenten vermoedden dat veranderingen aan histonen (eiwitten die het oprollen van DNA in de celkern begeleiden) zorgden voor het goede geheugen, gaven zij een deel van de muizen een stof die histonacetylering stimuleert. Deze muizen bleken zich de schokkooi ook te herinneren.
Hoofdonderzoek Tsai wil nu verder onderzoeken hoe de stof precies voor verminderd geheugenverlies zorgt. “We weten dat deze stof groei van zenuwcellen stimuleert, maar we weten nog niet welke genen er precies bij betrokken zijn. Als we dat weten, kunnen we specifiekere medicijnen ontwikkelen die de juiste eiwitten activeren die verlies van hersencellen tegengaan.”
Bron: Scientific American
Nog geen opmerkingen