Natriumsilicaat haalt sloopauto’s definitief van de weg
Wilt u uw auto vermoorden? Vervang dan de olie door een oplossing van 40% natriumsilicaat (waterglas, Na2O.xSiO2), en start de motor. Het klinkt wreed, maar in de VS is deze vorm van ‘death by chemistry’ momenteel de enige toegelaten methode voor het om zeep helpen van benzineslurpende roestbakken.
De slachtpartij komt voort uit het ‘Cash for Clunkers’-programma, de Amerikaanse variant op de slooppremie. Die regeling schrijft voor dat de motor van een sloopauto permanent onklaar moet worden gemaakt door de dealer bij wie de auto is ingeruild. Dit om te voorkomen dat de oude beestjes gewoon weer worden doorverkocht, iets wat bijvoorbeeld in Duitsland inderdaad op grote schaal schijnt te gebeuren.
Bij het Vehicle Research & Test Center van de National Highway Traffic Safety Administration zijn verschillende technieken uitgeprobeerd om automotoren onbruikbaar te maken. Gedacht werd aan het laten draaien zonder olie, het boren van een gat in het motorblok of het mollen van de schroefdraad op de aansluiting van het oliefilter. Maar al die mogelijkheden bleken onvoldoende effectief, of te gevaarlijk voor de uitvoerende monteur.
Bleef over natriumsilicaat, een stof die normaal gesproken wordt verwerkt in schoonmaakmiddelen en die geldt als onschadelijk voor het milieu. Giet je het in de motor en laat je die een paar minuten draaien, dan dampt het water er uit en vormt zich een glasachtige afzetting die de zaak muurvast laat lopen. ‘Alsof je er secondenlijm in giet’, aldus een enthousiaste dealer. De kosten bedragen ongeveer 10 dollar per auto.
Bulkproducenten van natriumsilicaat zullen nauwelijks iets van de nieuwe toepassing merken: de verwachte behoefte bedraagt nog geen half procent van de jaarlijkse productie van marktleider PQ Corporation. Wel worden een paar kleine tussenhandelaars er rijk van. Een van hen is al begonnen met de verkoop van kleinverpakkingen, goed voor één automoord, met een speciaal etiket (zie afbeelding): ‘Clunker Bomb, Engine Grenade, Guaranteed to kill any engine dead’.
bron: Chemical & Engineering News
Nog geen opmerkingen