Veel merkkleding wordt geverfd met stoffen die je liever niet in het afvalwater hebt. Dat is de strekking van de nieuwste Greenpeace-campagne, uit de reeks ‘help alle toxische chemicaliën de wereld uit’.

Of het allemaal echt zo rampzalig is als het in uiterst modieuze stijl vormgegeven rapport doet geloven, is moeilijk te beoordelen. Er zijn immers alleen gehaltes van stoffen in kleding gemeten, en geen concentraties in het afvalwater in kwestie. Maar wanneer je zoals Greenpeace een zero-tolerancebeleid voor chemicaliën propageert, maakt dat uiteraard niet uit.

Voor het rapport werden in april dit jaar 141 uiteenlopende kledingstukken van 20 A-merken gekocht, in winkels in 27 landen. Monsters van het textiel werden geëxtraheerd met diverse oplosmiddelen, waarna met gas- of vloeistofchromatografie werd gezocht naar stoffen waarvan de onderzoekers vooraf al een beetje vermoedden dat ze er in zouden zitten.

Inderdaad bleken 89 van de 141 kledingstukken nonylfenol-ethoxylaten (NPE’s) te bevatten. Van elk onderzocht merk zat hier minstens één kledingstuk bij. De hoeveelheden liepen uiteen; in één T-shirt werd maar liefst 45 g per kg weefsel aangetroffen, maar meestal lagen de gemeten hoeveelheden veel lager. Als die NPE’s in het water terechtkomen, worden ze slechts gedeeltelijk afgebroken; er blijft nonylfenol over, een stof die zich in weefsel ophoopt en bekend staat als hormoonverstoorder.

De 31 kledingstukken die waren bedrukt met pvc-houdende plastisol-inkt werden extra gecheckt op ftalaten. Die bleken er altijd in te zitten, maar slechts in 4 gevallen was de concentratie zo hoog dat ze echt een hoofdbestanddeel van het recept leken te zijn. Waar het rapport overigens bij aantekent dat élke ftalaat er eentje te veel is, wara hij ook vandaan komt.

In twee kledingstukken van het merk Zara werd bovendien o-dianisidine aangetroffen, een anmine dat vrijkomt uit azokleurstoffen en dat geldt als mogelijk kankerverwekkend. De gemeten hoeveelheid zat ruim beneden de strengste EU-regels, maar ja.

Greenpeace beweert overigens niet dat je ziek wordt als je deze kleding draagt. Wel wordt gewaarschuwd dat bijna al deze producten komen uit fabrieken in landen waar met het met het milieu niet zo nauw neemt, en waar het spoelwater van de verfafdeling nog wel eens zo de rivier in wil lopen. In mindere mate teedt de watervervuiling trouwens ook op als je de kleding in de was doet en een deel van de verfstoffen er uit spoelt.

bron: Greenpeace

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen