Honderd miljoen van Balkenende gaan grotendeels aan neus scheikundigen voorbij.
De Regiegroep Chemie is een feit! Tijdens het Natio naal Innovatie Event, op 7 december in Maarssen, werden zeven van de negen leden voorgesteld aan ondernemend Nederland. Voorzitter Jacques Joosten (DSM) zal worden bijgestaan door Stan Bosman (Dow Chemical), Gerard van Koten (UU), René Lammers (Unilever), Bert Meijer (TU/e), Douwe Wiersma (RUG) en Rein Willems (Shell). Er komen nog twee mensen bij, onder wie in elk geval iemand van Akzo Nobel.
De regiegroep is in het leven geroepen door NWO-Chemische Wetenschappen en industrievereniging VNCI, naar aanleiding van het besluit van het Innovatieplatform om van de chemie een sleutelgebied te maken. “Het is een sector met een enorm innovatief vermogen”, aldus Joosten. “Door bijvoorbeeld een sterke verbinding tussen wetenschap en bedrijfsleven te realiseren, kunnen we die slagkracht nog verder vergroten en de chemie die motor achter de Nederlandse kenniseconomie laten zijn, die ze in potentie is. Dat zie ik als hoofdopdracht voor de regiegroep.”
OVERVRAAGD
Tegelijkertijd werden in een andere zaal de mega-onderzoeksfaciliteiten gepresenteerd, waar Balkenende honderd miljoen euro aan wil besteden. Een omstreden uitgave, want de onderzoeksinstellingen kregen maar een paar weken om plannen in te dienen. Toch lukte het ze om het budget vijftien keer te overvragen.
Na rijp beraad heeft NWO vijf projecten uitgezocht, en met die keuze zal de chemische wereld niet echt gelukkig zijn. Er zit maar één echte ‘moleculaire’ faciliteit bij: het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy, voorgesteld door de Radboud Universiteit. De andere projecten betreffen de aanschaf van zware MRI-systemen voor brain imaging (Radboud Universiteit, LUMC en UMC Utrecht), een grid-infrastructuur voor opslag- en rekencapaciteit (NCF, FOM-NIKHEF en NBIC), een representatief internetpanel van Nederlandse huishoudens ten behoeve van sociaal-wetenschappelijk onderzoek (Universiteit van Tilburg) en een plan om alle Nederlandse kranten sinds 1618 te digitaliseren (Koninklijke Biblio theek). In januari neemt het kabinet een definitief besluit.
SENSE OF URGENCY
Volgens Balkenende is het nu tijd om de plannen die zijn Innovatieplatform de afgelopen twee jaar heeft gemaakt om te zetten in daden. “Er is nu een sense of urgency.” Een belangrijke blokkade voor innovatie vormen volgens hem de omgevingsfactoren, zoals administratieve lasten. Er moet meer ruimte komen voor creativiteit. De contacten tussen universiteiten en bedrijven moeten uitdrukkelijk worden versterkt, en de industrie moet meer over de landsgrenzen gaan kijken (met uitzondering dan van de chemie en de watersector, die dat allang doen).
Last but not least moet de publiekscommunicatie beter. Balkenende roemde de Delftse zonneauto Nuna als middel om jongeren bij techniek te betrekken. Naar verluidt denkt gangmaker Wubbo Ockels inmiddels na over een minstens even inspirerend onderzoeksproject op het gebied van duurzame chemie.
Overigens rees op 7 december ook voor het eerst de vraag wat er na Balkenende met het Innovatieplatform moet gebeuren. “Het volgende kabinet moet maar zien wat het ermee wil”, stelt de premier. Maar in het Financieele Dagblad waarschuwt Rein Willems alvast: “Voorkomen moet worden dat bij elke kabinetswisseling het wiel opnieuw dient te worden uitgevonden.”
Nog geen opmerkingen