Schaarste aan mbo’ers en hbo’ers vertaalt zich echter nauwelijks in salarissen

Zeventig procent van de werkgevers in de chemie, life sciences en foodsector zegt te kampen te hebben met een tekort aan goed opgeleid personeel. Meer dan dertig procent denkt dat het de komende jaren nog erger wordt, zo blijkt uit een onderzoek van Arthur D. Little in samenwerking met de Chemie & Management Groep van de KNCV en de VNCI.

Uit het onderzoek blijkt dat met name gekwalificeerde operators en laboratoriumpersoneel op mbo- en hbo-niveau moeilijk zijn te vinden, mede omdat de instroom de afgelopen jaren is gedaald.

Opmerkelijk is wel dat met name de grote werkgevers niet geneigd zijn om de salarissen of de bonussen op te schroeven teneinde mensen te lokken. Twee op de vijf bedrijven doen zelfs helemaal niets om het tekort aan te pakken. Binnen het midden- en kleinbedrijf wordt hier en daar wel beter betaald; daar lijken de tekorten ook een stuk nijpender te zijn.

Wel blijkt uit het onderzoek dat de chemische sector sowieso al goed betaalt: de salarissen liggen gemiddeld 18% boven het landelijke gemiddelde, en de startsalarissen voor hbo’ers en wo’ers zijn 8% hoger.

Voor het onderzoek zijn bijna dertig organisaties in de chemie, life sciences en foodsector ondervraagd over de recruitmentproblematiek. Hun antwoorden zijn aangevuld met statistische gegevens over salarissen, arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden en de aantallen studenten die jaarlijks een chemische opleiding afronden.

bron: KNCV

Onderwerpen