Aanwijzingen dat REACH-wetgeving hard nodig is

Toxische stoffen in het milieu zijn mogelijk verantwoordelijk voor een pandemie van hersenaandoeningen bij kinderen, zonder dat iemand het in de gaten heeft. Dat schrijven Amerikaanse en Deense onderzoekers in een publicatie op de website van het tijdschrift The Lancet.

In hun artikel identificeren de onderzoekers 202 industriële chemicaliën waarvan ooit is komen vast te staan dat ze schadelijk zijn voor de menselijke hersenen. Ze denken dat het nog maar het topje van de ijsberg is. Van de meeste stoffen, die door de industrie worden gebruikt, zijnde risico’s immers niet of nauwelijks bekend.

Bij die 202 zitten er maar een paar, zoals lood, methylkwik en PCB’s, waarvoor regels gelden met het expliciete doel om kinderen te beschermen. Die regels zijn meestal ingesteld nadat ergens op de wereld grote aantallen kinderen aantoonbaar bleken te zijn beschadigd door een ernstige blootstelling aan deze stoffen.

Van de overige stoffen staat niet vast of een lage blootstelling de hersenontwikkeling bij foetussen en kleine kinderen remt. Dat is vaak ook zeer moeilijk te meten. De effecten, zoals gedragsstoornissen en leerproblemen, zijn waarschijnlijk maar heel klein en worden soms pas na jaren merkbaar. Maar dát die effecten er zijn, kan zeker niet worden uitgesloten.

Het lijkt er op dat de gedetailleerde risicobeoordelingen, die Europa wil voorschrijven in het kader van de REACH-richtlijn, dus toch wel ergens goed voor zijn.

bron: Reuters, BBC News

Onderwerpen