Sensor luistert of ultrasoon-schoonmaakbad wel effectief is

Britse onderzoekers hebben de eerste sensor ontwikkeld die lokaal de hoeveelheid cavitatie in elk hoekje van een ultrasoonbad kan meten. Zo kun je bijvoorbeeld voorkómen dat chirurgische instrumenten in zo’n bad onvoldoende worden gedesinfecteerd, meldt het National Physical Laboratory. Minstens een producent van ultrasoonbaden doet er al zijn voordeel mee.

Het idee achter ultrasoonbaden is dat je met hoogfrequente geluidsgolven gasbelletjes in de vloeistof creëert. Die imploderen vervolgens weer, en de kracht van de implosies moet vuildeeltjes losslaan van voorwerpen in de vloeistof.

De nieuwe sensor meet het geluidsvolume dat door de klappende belletjes wordt gegenereerd. aaruit valt af te leiden hoe ‘krachtig’ het schoonmaakproces ter plekke is.

Tot nu toe was de effectiviteit van het proces een kwestie van gissen. Bovendien mag je niet verwachten dat de geluidsgolven zich in de praktijk helemaal egaal over het bad verdelen. Het beste wat fabrikanten konden doen , was een stuk aluminiumfolie in de vloeistof hangen en kijken hoeveel deuken er in werden geslagen door de belletjes.

bron: NPL

Onderwerpen